אלפי יחידות דיור תקועות בצנרת: מדוע אין למחוז חיפה מתכנן ויו"ר ועדת ערר?

שניים מבין התפקידים הכי בכירים במינהל התכנון במחוז חיפה לא מאוישים כבר זמן רב, דבר זה גורם לעיכובים בקידום פרויקטים ו"תוקע" מאות פרויקטים שכבר בתהליך

שניים מבין התפקידים הכי בכירים במינהל התכנון במחוז חיפה לא מאוישים כבר זמן רב, דבר הגורם לעיכובים מהותיים בקידום פרויקטי בנייה ואף "תוקע" פרויקטים שבהם אלפי יחידות דיור, מפני שאין מי שיקדם ויאשר אותן. מדובר בתפקידי יו"ר ועדת ערר מחוז חיפה ומתכנן מחוז חיפה.


עו"ד דקלה מוסרי-טל, שכיהנה כיו"ר ועדת הערר של מחוז חיפה, סיימה את תפקידה באפריל 2021 ועד כה לא מונה לה מחליף. מינהל התכנון ניסה "לסתום חור" ואישר לקיים דיונים באופן זמני גם ללא מינוי; ליאת פלד, שהיתה מתכננת מחוז חיפה, סיימה את תפקידה באוקטובר 2021 ואף לה אין מחליף. במינהל התכנון אומרים ש "החל כבר תהליך איתור ופורסמו מכרזים לתפקידים, אך בכל מקרה עד שיימצא וימונה המחליף, ייקח לו זמן להיכנס לתפקיד בפועל ואז יידרש זמן נוסף בכדי ללמוד את הנעשה בתחום הבנייה במחוז ו"להיכנס לעניינים".


חיים פייגלין, יו"ר ארגון קבלני מחוז חיפה וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מציין כי "העובדה שאין כיום למחוז חיפה מתכנן ויו"ר ועדת ערר היא מחדל ממדרגה ראשונה - לא פחות. מדובר במחוז החולש על יותר ממיליון איש מכל העדות, ועל כ-30 ערים ורשויות מקומיות, שמקודמים בו פרויקטי בנייה רבים. נכון להיום עשרות ואולי אף מאות מהם תקועים בגלל העיכוב במינויים. הרי תאריכי סיום הקדנציות של מתכנן המחוז ויו"ר ועדת הערר ידועים מראש, זה מחדל שמינהל התכנון לא מתכונן מראש לעזיבתם ומכין מחליפים. אלה תפקידים שחייבים להיות מאוישים כל הזמן, הם משפיעים באופן ישיר על תפקוד הוועדות ועל מיליארדי שקלים בהשקעות של יזמי נדל"ן ואלפי שעות עבודה שלהם ושל גורמי התכנון השונים שעלולות לרדת לטמיון. אני קורא למקבלי ההחלטות לאייש את התפקידים באופן מיידי".

 

חיים פייגלין, יו"ר ארגון קבלני מחוז חיפה וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ | צילום: יח"צ


ועדות ערר מחוזיות לתכנון ובנייה הן ועדות סטטוטוריות אשר מחזיקות בסמכות מעין-שיפוטית והן מחליטות בעררים על החלטות ועדות התכנון והבנייה המקומיות בנושאים תכנוניים ובנושאים כלכליים של היטלי השבחה ופיצויים בגין תוכניות פוגעות. הוועדות כוללות מספר אנשי מקצוע, ובראשן עומדים יושבי-ראש שממונים לתפקיד לקדנציה של 7 שנים באמצעות ועדות איתור של משרד הפנים. לקראת סיום הקדנציה אמור המשרד לפרסם קול קורא לאיתור מועמדים לראשי ועדה חדשים, ובמקביל להקים ועדת איתור שתחליט על המועמדים הראויים.